Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.03.2018 18:31 - Скрипал, „Новичок”, Путин
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 9899 Коментари: 17 Гласове:
-13

Последна промяна: 15.03.2018 18:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не минава ден без руснаците да са замесени в нещо. Ако не са хакери, агресии или анексии, тогава ще са химически оръжия и шпиони. Доколко обаче обвиненията на англичаните са доказуеми и какви може да са последствията за Русия – четете по-долу.

И тъй, новата история за злодействата на Русия е следната – в един от британските градове бе отровен бивш руски разузнавач на име Сергей Скрипал, шпионирал в полза на англичаните. Скрипал попада в Британия в резултат на взаимна обмяна на агенти между САЩ и Русия преди няколко години. Бившия шпионин живя необезпокоявано осем години на острова преди някой да реши да отрови него и дъщеря му с нервно-паралитично вещество. Двамата в момента са в реанимацията и не е известно дали ще оцелеят. За единствен заподозрян бе обявена Русия – според англичаните това отравяне е отмъщение от страна на руските служби заради предателството на Скрипал.

Тази версия донякъде звучи правдоподобно, но противоречията в нея са твърде много. Първо, разследването едва започна, а британските власти вече директно обвиняват Русия. Няма заподозрени още и представа как точно е извършено отравянето, а виновника е ясен. Проблемът е и в това, че Москва няма мотив да направи подобно нещо, имайки предвид колко шум се вдигна около случая. Пък и не е ясно защо им е на руските служби чак сега да ликвидират Скрипал, имайки предвид, че той вече отдавна е пенсионер и не представлява никаква ценност за разузнаването. В Лондон има много други по-сериозни предатели, които биха били по-логична мишена за ФСБ и ГРУ, но пострада Скрипал, който дори успя да излежи част от присъдата си преди да попадне в Британия. Ако разузнаването чак толкова е искало да си разчисти сметките с него, то той нямаше да излезе жив от пандиза още на времето. Да не забравяме и че инцидента се случва в най-неподходящото време – точно преди президентските избори в Русия и броени месеци преди Мондиала. При това атентата е извършен толкова нескопосано и грубо, че всички веднага посочиха с пръст Русия.

Що се отнася до веществото, което уж е отровило Скрипал и дъщеря му, то тук противоречията са още повече. Тъй наречения „Новичок”, представляващ група нервно-паралитични вещества, в момента е най-популярната тема в западния свят. Според западните обвинители „Новичок” е бил разработен в СССР и само руснаците имат достъп до него, което автоматично трябва да доказва вината на Путин.

Но! „Новичок” е достъпен НЕ само на руснаците. Лабораторията, която е разработвала въпросните вещества се намира в Узбекистан. През 1990-те бившата съветска лаборатория е закрита и консервирана с активното участие на САЩ. Така че американците получават достъп до всички възможни тайни, които са били налични в лабораторията, включително въпросните химически оръжия. Един от сътрудниците на тази лаборатория, Вил Мирзаянов, след разпада на СССР бяга в САЩ, предоставяйки на американците всичко, което знае. Този човек в момента е един от главните „свидетели” на британците и директно обвинява Путин за инцидента със Скрипал. Българските медии описват Мирзаянов като „изгнаник”, едва ли не жертва на режима, но него никой всъщност не го е гонил от Русия. Освен това той живее в къща, струваща милион долара – все пак не всяка „жертва на режима” може да се похвали с такава придобивка.

Бившия съветски химик между другото още през 2008 година издава книга, в която описва патилата си и дори публикува химическите формули на „Новичок”, които според автора може без проблем да се възпроизведат в професионална лаборатория. Така че е очевидно, че не само руснаците могат да произведат химическия препарат, отровил Скрипал[1].

Има обаче още едно любопитно обстоятелство – групата вещества „Новичок” не са признати от Организацията за Забрана на Хим. Оръжия (ОЗХО) за химически оръжия тъй като няма достатъчно доказателства за съществуването им! Както пишат специалистите на ОЗХО през 2013: „…названието „Новичок” се използва в публикацията на бивш съветски учен, който съобщава за изследването на нов клас нервно-паралитични агенти, подходящи за използване в ролята на химически оръжия. Научният консултативен съвет [на ОЗХО] заявява, че няма достатъчно информация, за да коментира съществуването или свойствата на „Новичок”[2]


image

Самият Мирзаянов призовава ОЗХО да включи веществата „Новичок” в списъка със забранени вещества, но очевидно формулите и книжката му са недостатъчни, за да убедят специалистите на организацията, че гореспоменатите химически агенти изобщо съществуват. Въпреки тези явни противоречия западните медии и британските власти директно обвиняват Русия, че използва страшни и коварни химически оръжия. Руските дипломати поискаха британците да предоставят проби от веществото, отровило Скрипал, но Лондон отказа с оправданието, че не са задължени да го правят.

Има и още една любопитна подробност – градчето, в което живееше Скрипал, се намира на около 8 мили от… британската лаборатория за химически оръжия Портън Даун. Доста интересно съвпадение, което ме кара да подозирам, че химическия агент, използван срещу Скрипал, всъщност идва не от Русия, а от доста по-близо. Пък и ние знаем за „Новичок” от британските медии и власти, които са заинтересувани да обвинят Русия. Доказателства те не предоставят, а продължават постоянно да обвиняват Москва и Путин. Имайки предвид, че русофобията в британските медии е постоянна и на моменти  просто параноична, то аз не мога да възприемам сериозно нито едно тяхно обвинение.

Британските власти в лицето на премиера Мей в момента максимално раздухват аферата Скрипал, сипейки постоянно обвинения по адрес на Москва и демонизирайки руснаците (Мей стигна до там, че да обвинява Русия в нападение срещу Британия). Мей дори постави ултиматум на Русия и я накара да си признае, че е организирала отравянето на бившия шпионин-предател. Русия естествено отрече да е виновна за каквото и да е и поиска доказателства. Лондон обаче не я чу и продължи да обвинява руснаците и Путин. Получи се затворен кръг.

Вероятно една от причините британските власти така да раздухват случая Скрипал са опитите на управляващата коалиция да отвлече вниманието от Брекзит. Но дори и без Брекзит последните събития логично се вписват в дългосрочното противостоене между САЩ/НАТО и Русия. Увеличаващото се международно влияние на Русия притеснява Щатите и съюзниците им, които виждат в това заплаха за глобалното им доминиране. Затова и Щатите обвиняват Русия, че тя се опитва да разруши „глобалния ред”, тоест ситуацията при която САЩ могат свободно да паразитират върху световната икономика и да имат достъп до енергийните ресурси в ущърб на всички останали.

Поради гореописаната причина нападките срещу Русия няма да спрат, западните медии и политици ще продължават да я демонизират и опитват да изолират, обръча на НАТО ще се стяга около руските граници и ще се налагат нови санкции. Заедно с това обаче неминуемо ще намалява и влиянието на Вашингтон, което ще се проявява във все по-истерични заплахи и провокации срещу Москва (възможни са и нови военни авантюри в Сирия, Ирак или Афганистан). Студената война между другото не е свършвала и това, което наблюдаваме в момента, просто е поредния етап от нея.

И така, какво може да очаква Русия след случая Скрипал? Поне засега някакви сериозни последствия не настъпиха, ако не броим изгонването на 23 руски дипломати и отказа на кралското семейство да посети Световното по футбол в Русия. Възможно е да бъдат въведени и нови санкции. Но на фона на войнствената риторика на Мей, това си е доста слаб ход, който няма особено да впечатли Москва. Британците замахнаха, но не удариха, образно казано. Може да арестуват активите на някой руски олигарх в Лондон, но и това ще е доста символично и по-скоро може да има положителен ефект и да стимулира връщането на част от финансовите активи от британските банки обратно в руската икономика.

Показателно е и, че САЩ и ЕС предпочетоха да наблюдават отстрани и да оставят Британия сама да се разправя с Русия, изчаквайки да видят как ще се развие ситуацията. Навярно премиера Мей разчиташе на по-сериозна подкрепа от страна на „големия брат”, но този път братът зае по-изгодната позиция на наблюдател. Най-вероятно в близките дни британците ще обявят нов пакет санкции, но това няма да има особен ефект върху руската икономика. Пък и санкциите се въвеждат дежурно, с повод и без повод. Самите санкции са разглеждани от САЩ като средство, което да спъва развитието на Русия и да я лишава от необходимите технологии и ресурси. Пък и санкциите са също и своеобразен инструмент на въздействие, който трябва да плаши американските и европейски васали и да им показва, че ако посмеят да изпълзят изпод американския ботуш ги чака разоряване и изолация.        

Що се отнася до аферата Скрипал, то тя след време постепенно ще отшуми  без да видим някакви доказателства срещу Русия. Случая с Литвиненко и радиоактивното отравяне също постепенно загуби актуалност и до ден днешен никой не доказа вината на руските служби. Със Скрипал ще се случи същото. Британците ще обвиняват Русия, а обективно разследване няма да се проведе.

Също както нямаше обективно разследване след аферата с писмата с антракс от 2001 година в САЩ. Тогава Белия Дом настояваше, че това е атентат, извършен от Ал-Кайда, но в последствие се оказа, че антраксът идва от… щатска лаборатория за химически и биологични оръжия. По тази причина случаят остава неразкрит до ден днешен.

Да не говорим за знаменитата епруветка с „химическо оръжие”, която Колин Пауъл размахваше в ООН в навечерието на войната срещу Ирак през 2003г. Тогава американците и британците също доказваха убедително, че Саддам има химическо оръжие, но в крайна сметка се оказа, че излъгаха и епруветката с химическо оръжие е фалшива.

Най-вероятно историята със Скрипал също ще се окаже фейк, въпреки че обвиненията срещу руснаците няма да спрат и след десет години. Британските и щатски обвинители изхождат от простата до гениалност логика, че Русия е виновна защото е виновна.

В заключение бих искал да посъветвам руските олигарси и предатели, които населяват Лондон в доста големи количества, да са особено предпазливи. При това е редно да се боят не от отмъщението на руските чекисти, а по-скоро от британското разузнаване, което може пак да реши да използва някой от тях за нови химически или плутониеви провокации. А и британските данъчни не са толкова либерални като руските, така че олигарсите по-добре отрано да се замислят къде да си местят милиардите. Мъгливият Албион става все по-мъглив (простете за тавтологията) и придобива задушлив химически вкус. В пряк и преносен смисъл.   

Бележки:
http://www.moonofalabama.org/ 
 



Гласувай:
9



1. apostapostoloff - Не минава ден без български бунак
15.03.2018 18:37
да изпадне в русофилистична криза.
цитирай
2. worldissue - А теб явно сериозно те мъчи шизоф...
15.03.2018 18:44
А теб явно сериозно те мъчи шизофренията. Ама щом ти олеква от писането на простотии, пиши. Не ми пречиш.
цитирай
3. born - Не обръщай внимание на Постол,
15.03.2018 20:18
Горкият човечец си е болен - психическо заболяване . Постоянно бяга от Заведението и оревава навсякъде, че руснаците и лично Путин го гонят ! Горкичкият - диагнозата е маниакално депресивно разстройство.
цитирай
4. анонимен - Пак се напомпиха путинските мърши.
15.03.2018 22:10
Пак се напомпиха путинските мърши.
цитирай
5. nara - Руското правителство е единс...
15.03.2018 22:23

Руското правителство е единственият възможен извършител на покушението срещу разузнавача Сергей Скрипал, отровен с нервнопаралитично вещество. Това каза за "Ройтерс" един от създателите на използваната субстанция от групата "Новичок", руският химик Вил Мирзаянов.


Според него e извън всякакво съмнение, че руският президент Владимир Путин е отговорен за атаката с веществото, разработено по съветско време. По думите му Русия контролира запасите от "Новичок" (вещество от тази група е използвано според британските власти за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия), и е изключително трудно за недържавна организация да го използва незабелязано.


"Отрицанието на Кремъл през цялото време като престъпници - това не означава нищо", каза Мирзаянов в интервю от дома си в Принстън, където живее от над 20 г., предава агенцията. В интервю за в. "Телеграф" от началото на седмицата насам той вече каза, че 2 гр. от подобно вещество стигат, за да бъдат убити 500 души.


"Никой не знаеше"

Британският премиер Тереза Мей вече обяви, че е "много вероятно" Москва да стои зад атаката. Русия отхвърля обвиненията, но се изправи пред ултиматум от 24 часа (изтекъл тази нощ), за да даде обяснение. За Кремъл твърденията на Лондон са "цирк" и липсват конкретни доказателства.


Мирзаянов обаче, прекарал години в тестове и подобряване на "Новичок", потвърждава, че субстанциите от групата "Новичок" са над 10 пъти по-мощни от нервнопаралитичния VX. Според него по програмата, по която е работил, са произведени десетки тонове "Новичок", но Русия така и не е признала това.


"Новичок" беше изобретен, изучаван и ползван в експерименти и много тнонове бяха произведени само в Русия. Никой не знаеше", продължава Мирзаянов. По думите му Русия е скрила съществуването на тази субстанция във време, когато страните по света вече са започнали да подписват конвенцията за химическите оръжия.


"Терористично оръжие"

Уволнен и хвърлен в затвора, след като прави описание на ново поколение химически оръжия в журналистически материал, той в крайна сметка бива освободен под натиск от западни представители, пише "Ройтерс". По-късно той се мести в Съединените щати, където публикува книга за тайната руска програма за химически оръжия по време на студената война, в чиято разработка участват между 30 и 40 хил. души. От тях около 1000 работят само по "Новичок".


Той "може да бъде създаден, като се смесят иначе безвредни съставки, и това улеснява производството му под прикритие на селкостопански химикали, обяснява Мирзаянов. Резултатът от него обаче е, че за жертвите дишането става абсолютно невъзможно - "мъчение", при това "абсолютно нелечимо", както е могъл да наблюдава при експерименти с мишки, плъхове и кучета, върху които са правени изпитания.


Путин вероятно е използвал химическо оръжие тъкмо от групата "Новичок", за да изплаши руските дисиденти, смята Мирзаянов. "Бях шокиран. Не съм си представял и в най-големите си кошмари, че това химическо оръжие, разработено с мое участие, може да се използва като терористично оръжие."
цитирай
6. nara - За пръв път нервнопаралитично ...
15.03.2018 22:25

За пръв път нервнопаралитично вещество се използва за атака в Европа от Втората световна война насам и Русия е отговорна за нея. Това обявиха в обща декларация Великобритания, Франция, Германия и Съединените щати.


В текста, публикуван след британските мерки заради покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, четирите държави определят случилото се като "нападение срещу суверенитета на Великобритания" и добавят: "Всяка подобна употреба от държава е недвусмислено нарушение на Конвенцията за химически оръжия и на международното право."


"Това засяга сигурността на всички ни", продължава текстът, публикуван дни след като Лондон обяви, че е "много вероятно" Русия да стои зад атаката, и даде на Москва време, за да обясни инцидента, но Кремъл не се съобрази с ултиматума. "Споделяме оценката на Великобритания, че няма разумно алтернативни обяснение (освен ролята на Русия), и отбелязваме, че неуспехът на Русия в това да уважи основателната молба на британското правителство също подчертава отговорността ѝ... Притесненията ни нарастват и заради случаите на безотговорно руско поведение."


Четирите страни - три от които постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - настояват Русия да разкрие напълно програмата си за химически оръжия "Новичок", произвеждала едноименната група вещества, от която е и нервнопаралитичната отрова, използвана според Лондон срещу Скрипал.


За същата програма говори и един от химиците, участвал в нея, Вил Мирзаянов, според когото тя е разработвана от Съветския съюз и пазена в дълбока тайна въпреки ангажиментите на Москва към Конвенцията за химически оръжия от 90-те г.
цитирай
7. pando - Много "силни" аргументи
15.03.2018 22:26
Имат русофобите и ибрикчиите/пета колона/.
То не бяха мурзилки,путлери,путиноиди, русосифилистици,путински мърши и прочее..изобретения.
Вместо да пикаят гаС,да отговорят нещо смислено и аргументирано. Това е целта на блога-честна и аргументирана дискусия или спор...
А иначе статията е прекрасна.
В резюме може да се каже,че историята с Георги Марков се повтаря. Чадър,отровна сачма,специална отрова; разработена от КГБ, но изстреляна от български шпион. Като са толкова добри,защо не хванаха на времето шпионина? Явно британците се вживяват в историйките на юнака Джеймс Бонд и не могат да измислят нещо по-различно.

цитирай
8. анонимен - Пич, фактът, че путинските мърши са ...
15.03.2018 22:33
Пич, фактът, че путинските мърши са напомпали постинга, е напълно достатъчен, за да предизвика погнуса.
Освен това тая помия е пълна лъжа.
Самият създател на Новичок ясно казва,че само руснаци може да са го използвали.
Писано е, че Щатите и ЕС ще оставят Мей сама да се оправя, но в обща декларация четирите велики сили се опълчиха заедно на фашистите.
цитирай
9. pando - До НАРА
15.03.2018 22:37
Дисидентите така си изкарват хляба. Защо досега мълчаха...Свирят на цигулката -"Ние сме жертви" и събират парсата. Иначе никой не им обръща внимание. Така беше и по време на агресиите срещу Ирак и Либия. Беше пълно със "специалисти"-дисиденти които свидетелствуваха какви чудовища и диктатори са Садам Хюсеин и Кадафи. Стара практика....Сегашното състояние на тези страни е доказателство,че това беше оркестрирана медийна истерия съшита с бели конци...
цитирай
10. анонимен - Да бе, ръководителите на Щатите, ...
15.03.2018 22:58
Да бе, ръководителите на Щатите, Британия, Германия и Франция нямат информация, а чакат на малоумни путиноиди да им отворят очите.
С напомпани постинги.
Путински мърши.
цитирай
11. pando - Седерама
16.03.2018 05:12
Няма да коментирам каруцарския ти речник.
На времето преди агресията в Ирак същите страни/агресори / имаха "неоспорвани" докозателства и "информация" за притежавани "страшни "оръжия за масово поразяване. След години лъжите излязоха наяве...
Накратко историята с лъжливото овчарче....

цитирай
12. 1997 - И моето отношение е такова
16.03.2018 07:13
pando написа:

Накратко историята с лъжливото овчарче....


Смятам за отработен пропаганден ход нагласената работа за персоналното обгазяване и "ръката на Русия".
Все повече ме убеждават с тези лъжливи новини, че Русия е жертва на атака
цитирай
13. анонимен - Пак се напомпих и съм на първа. Тъ...
16.03.2018 09:09
Пак се напомпих и съм на първа.
Тъпият Предатор да се ръгне отзад.
Чу
цитирай
14. planinitenabulgaria - Вие опростачвате казуса.
16.03.2018 09:44
Написаното от Вас не прави абсолютно никакъв смисъл, а на выполнен приказ.
Моето мнние е същото като Вашето. Това "отравяне" е насочено срещу изборите в Русия, срещу футболното първенство. Всички честни и прогресивни хора в света,като Вас вярват в Путин, който никога не би направил такову нещу..
Вервайте ми!
цитирай
15. apostapostoloff - Нито един читав човек не се интересува
16.03.2018 13:55
от някакво руско лайно на име Путин и от най- изостналата азиатска страна Русия. Само в България все още има отрепки, които проявяват интерес към тези напълно безинтересни и глупави теми, но тези нашенски идиоти много скоро ще грузнат дръвцето, защото:

“НК- чл. 162, ал. 1, пр. 2, ал.2 - подбуждане към насилие, омраза, ксенофобски деяния...“
цитирай
16. krumbelosvet - Завиждам
22.03.2018 17:13
Завиждам на автора за това, че троловете реагират като ужилени, и накой даже е напомпал червените палци.
А ДОКАЗАТЕЛСТВА НЯМА. Неопровержим факт. Как ще има доказателства, като следствието... не е започнало. А на св.Тереза Мей и на ЦЕЛИЯ ЗАПАД всичко е ясно...
цитирай
17. krumbelosvet - Апостолофф
22.03.2018 17:24
Ахостолофф често се олива, но тоя път ще се удави. Как така "никой не се интересува от едно лайно като Путин", като западът НИКОГО ДРУГИГО не коментира повече от него?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215559
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031