Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2018 11:57 - МНЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ ЗА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Румен Радев: България е в критичен момент от своето развитие  
За Истанбулската конвенция, президентът каза че не е моментът да я ратифицираме. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа, подчерта Радев. "Вярвам в разума на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като граждани и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не трябва да избързваме и да поемаме ангажименти от чужбина, че ще ратифицираме тази конвенция ", каза Радев, отговаряйки на въпрос дали ще наложи вето, ако Истанбулската конвенция бъде гласувана от НС. 

  Румен Радев: България е в критичен момент от своето развитие Убива се свободната воля на депутатите, под въпрос е свободата на словото, демографските показатели са катастрофални, обяви той
image
 
Мандатът ми започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни изрядно своите задължения и проведе парламентарни избори. За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие, воден от позицията, че те ощетяват българските граждани. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. Тя трябва да създава приятели, а не врагове. Това заяви президентът Румен Радев на пресконференция по повод на една година от встъпването им в длъжност, предаде БГНЕС. 

Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите, положих началото на модернизацията на отношенията с Русия. Вярвам, че 2018, в която отбелязваме 140 г. от Освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварихме. Под моя егида се проведоха бизнес форуми в Берлин, Букурещ и Варшава. Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, положителното е налице. Особено важен момент от пътуванията ми са срещите с българските общности зад граница, добави Радев. 

Посветих немалка част от работата си на сектор сигурност, който е в критично състояние. На КСНС се постигна важен консенсус около интегрираното развитие на сектора, ускоряване на модернизацията, по-добри условия за личния състав. Тенденциозно сформираната комисия за нов изтребител блокира цялостния процес на модернизация на въоръжените сили. МО беше принудено да налива ресурси в техника, която няма отбранителни способности. Така положението е още по-тежко нито нова, нито стара ремонтирана техника. Проблемите на личен състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакваното. Не можах да убедя управляващите в необходимостта от увеличаване на разходите за отбраната.

Отстоявах суверенитета и независимостта на България, които не са даденост, а постоянно усилие. Интензивната работа с МВР, прокуратурата, спомогна за неутрализиране на външно вмешателство в изборния процес. Бе наложена принудителна административна мярка на петима чужди граждани, бе прекратено заплащането на мюсюлманските духовни лица отвън. Наложих вето върху целия антикорупционен закон с ясното съзнание за неговата неефективност. Борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите занапред, видно е. България е в критичен момент от своето развитие, председателството на Съвета на ЕС започна амбициозно. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият, че нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Демографските показатели са катастрофални. НС се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, подчерта Радев. 

Убива се свободната воля на депутатите, доверието в НС е критично ниско, споделям го с много болка и тревога. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. 

Под въпрос е едно фундаментално демократично право – свободата на словото. Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки журналист. Трябва да отстояваме демократичните си права, добави президентът. Моята дейност като президент ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите, на гарантиране на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона. 

Ще настояваме за прозрачност, ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото, ще работя за реформата в правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление не може да се отлага повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка. Необходими са неотложни мерки в сферата на образованието, добави още Радев. 


Няма война между институции, има определени ценностни разминавания", каза президентът Румен Радев. "Не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава да посети България, а аз да го научавам от медиите. Това е обида към Конституцията", категоричен е президентът Радев, имайки предвид поканата към турския президент Реджеп Ердоган да посети България в рамките на затоплянето на отношенията между ЕС и Турция, която беше оповестена в събота по време на пресконференцията на Борисов и Меркел. 

"Обстановката налага България да води диалог с гтолемите съседи на ЕС, такъв съсед е Турция. Но тя е много важен съсед на България. Ние сме партньори и съюзници, но нашите отношения трябва да почиват на ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса. Турция се намеси в нашия политически процес, тя се меси и в мюсюлманското изповедание. Трябва да сме честни в отношенията с Турция, за да има ефект. Трябва ясно да поставим откритите теми. Надявам се премиерът Борисов да ги постави", каза Радев. 

Той коментира и НСО, като каза, че началникът на НСО не е подавал рапорт за напускане. Става въпрос, когато имаме проблеми със законите, мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институциите, което загуби контрол над ДАР и над НСО, добави президентът Румен Радев. ДАР от служба пряко подчинена на президента стана служба пряко подчинена на МС. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол с 3 правомощия. Реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия. Началникът на НСО по закон няма пряк началник в момента, подчерта президентът. 

В годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия. Президентът по силата на сегашните закони има квоти в комисията за незаконно придобито имущество и в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Къде отиват хората на президента, просто се изпаряват. Това, което става, не е добре за българската демокрация, трябва да се основава на баланса на властите. Когато този баланс межди институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството и формална, и неформална, резултатите са налице, каза още Радев. 

За Истанбулската конвенция, президентът каза че не е моментът да я ратифицираме. Има много по-важни теми - корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа, подчерта Радев. "Вярвам в разума на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като граждани и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не трябва да избързваме и да поемаме ангажименти от чужбина, че ще ратифицираме тази конвенция ", каза Радев, отговаряйки на въпрос дали ще наложи вето, ако Истанбулската конвенция бъде гласувана от НС. 








БГНЕС припомня

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотовa дават пресконференция на 24 януари по повод една година от встъпването им в длъжност. Държавният глава отчита дейността си за времето от полагането на клетва в Народното събрание на 19 януари миналата година до ден днешен. 

Като президент Румен Радев проведе три заседания на Консултативния съвет по национална сигурност. Първото – на 30 май 2017 г. обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България в контекста на динамичните промени и негативни процеси, протичащи в средата на сигурност.

На 17 октомври 2017 г. КСНС обсъди необходимите законодателни мерки за противодействие на корупцията. Изразено бе становище, че корупцията е съществена заплаха за националната сигурност, която руши правовата държава, подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и възпрепятства развитието на икономиката и повишаване благосъстоянието на гражданите на Република България и че тя е особено опасна сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, тъй като тя е основен фактор за формиране на корупционната среда и възпрепятства ефективното прилагане на антикорупционните политики и мерки. Третият КСНС – на 9 януари тази година, обсъди темата за ролята и ангажиментите на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Президентът Румен Радев използва пет пъти правомощията си да наложи вето върху приети закони. Последното му вето бе върху антикорупционния закон. Съветът на президентите е нова инициатива на президентската институция. На нея държавният глава кани своите предшественици на ежегодна среща, за да бъдат дискутирани приоритетни въпроси и теми. Съветът на президентите се провежда всяка година през януари, когато българският държавен глава встъпва в длъжност. Целта на инициативата е да създаде нова традиция на приемственост в президентската институция, търсене на конструктивен диалог и обмяна на идеи. 

http://www.segabg.com/article.php?id=890520

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на спасения детски живот продължава. Над 2 милиона лева достигна набраната сума за петнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на президента Румен Радев.   





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1179951
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930