Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2016 22:18 - За работохолизма
Автор: karamelita Категория: Лични дневници   
Прочетен: 264 Коментари: 0 Гласове:
0



 За трудолюбието има някои  известни схващания:
1.Българско - "Залудо работи,залудо не стой!" - според мен останало от времето на робството и селския бит,когато хората са били твърде необразовани.
2.Американско - "Който почива добре, работи добре." - звучи доста съвременно и е характерно и за Европа,където почивните дни означават заминаване на чист въздух,спорт, покой или пътешествие, а ваканциите задължително се ходи на курорт.
Е, имат хората по- хубави от нашите заплати и си го позволявата и в шетането си спестяват много време по разумен и хитър начин.
Как живее българинът - по- голямата част от българите са здраво свързани с някакво село,за което бързат да се приберат още петък следобяд,нахлуват анцузите и отиват там, като и двата почивни дни копат,шетат, и като се спрат пък се напиват.
Доказано е ,че да прекаляваш с работата е крайно нездравословно, особено ако вършиш Сезифовски труд - много работа със слаба рентабилност, излишно усложняване на нещата,които могат да се направят по- евтино,по - бързо и по- смислено и пак да са хубави.При прекалената работа в ставите и мускулите се натрупва млечна киселина,която може да доведе до увреждания,гръбначният стълб, ума, въобще цялото тяло трябва да си почива,за това години хората са се борили за 8 часов работен ден и два почивни,дори Бог е спрял да си почине,след като създал Адам.
Трябва да се редува работа и молко спорт, особено на крайниците,защото работейки стоим в едно положение и натоварваме едни и същи мускули.Едни гирички и поне 5 минути упражнения за наместване на тялото и оправяне на кръвообращението са крайно необходими ежедневно.Малко лицеви опори за мъжете задължително се отразяват добре,също и скачане на въже.Работата с очите също ако е прекалена води до разболяване.А с ума е още по- сложно - хората ,които натоварват ума си през целия ден и късно нощем рискуват от измиране на мозъчните клетки и преждевременно състаряване,дори затъпяване.
Има и друг процес - хормонален.Превръщането на сексуалната и емоционална енергия само в умствена води до намаляне  на либидото и отделянето на тестостерон,което от своя страна се отразява зле върху целия организъм,тъй като тестостеронът е свързан с много биохимични процеси в организма и предизвиква дисбаланс.За това интелектуалците изглеждат малко женствени,с недоразвити ръце и рамена и дебеличък задник.
Задържането прекалено на закрито намалява магнетизма в тялото,тъй като стените ни изолират,също и на примането на кислород.
Да не говорим,че психиката се затормозява и се достига до отклонения от нормалността на човека.Сънят - той е нещо много важно за възстановяване на нервите, мозъчните клетки, за почиване на мозъка. Доказано е ,че системното недоспиване води до затъпяване и всеобщо погрозняване и набръчкване на кожата, особено на челото и под очите.Едно недоспало лице изглежда болнаво и изтормозено.
Да, на млади години може да се натоварва човек повече - има енергия,но не трябва да се забравя,че човек не е от желязо,макар и млад.Високото кръвно от преумора се среща дори и в деца на училището.
Също така е вредно заниманието с часова с електронни игри или компютър на децата. Стоенето в едно поза, неподвижността, липсата на творческо мислене и изградения навик за отчуждение от външния свят водят направо до зомбиране.Такива деца стават отпуснати, меланхолични,затворени,с недоразвита мускулатура и най- вече отсъстват от живота наоколо.Негодни да контактуват.
Та цялата тази тирада до тук е ,за да кажа:
  Работете с ум и култура,пазете организма си, за да ви служи добре за дълги години и почивайте,задължително спазвайте режим на живот,отделяйте време за любов и интимност,енергийно  и емоционално зареждане с любим човек и всичко при вас ще е ОК.
Виктория Амора



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamelita
Категория: Поезия
Прочетен: 640341
Постинги: 442
Коментари: 628
Гласове: 758
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930