Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2012 14:54 - КАПРИЗНАТА АРИСТОКРАТКА (PELARGONIUM)
Автор: kategarbo Категория: Хоби   
Прочетен: 26790 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2012 14:59



image
 

image








 

 
Пеларгониума  (мушкатото) Pelargonium grandiflorum е постоянен съквартирант в много домове и учреждения, а в топлите летни дни то украсява балконите и терасите. Това невероятно цвете носи позитивна енергия. Съгласно учението фън-шуй то действа на интуицията по особен начин. Цветето предизвиква у човека устременост и дружелюбие.
В цветарството са известни много видове пеларгониум. 
Болшинството от тях са изключително приспособими към различни условия на живот. Един от видовете, който се отличава с изящество и красота, наричан още царско, благородно, английско,  домашно мушкато  е R
oyal Pelargonium. Това мушкато е по-капризно от своите близки и има "склонност към прищевки." Ето защо, то се нуждае от определени условия и специални грижи за пълното развитие и цъфтеж. Специалистите по света селекционираха много разновидности на мушкато Роял, което идентифицира редица характеристики. Много от неговите разновидности имат едри изящни цветове, а тяхната цветова палитра е разнообразна - от снежнобяло, лилаво, розово, червено, различни нюанси на бордо, виолетово, почти черно. Вълнообразните или гофрирани венчелистчета на мушкатото често имат тъмни петна, като маркирани с царски печат. А някои от венчелистчетата са с контрастни ивици по протежение на нерватурата. Венчелистчетата са  няколко, разположени  в гъст чадър. Леторастите на Royal pelargonium са ръбести, достигащи височина от около 40 см, доста груби на пипане, с много власинки. През последните години са селекционирани и нискорастящи, компактни форми. Зашеметяващите цветове с различна форма, окраска и компактност на pelargoniums Royal привличат всеобщото внимание. Еднакво очароват бледите розови сортове на мушкатото  „Pink Mikado”,  на необичайно бледо-червените с кафяви петна "Аristo Schoko”, на колоритния и елегантен  „Barkarole” и бяло-розовият „Империал”.
Основният каприз на красивия аристократ е, че в сравнение с другите видове Pelargonium, той  е с по-кратък период на цъфтеж и по-чувствителен към условията на отглеждане. Имайки предвид обаче красотата, с която ни дарява този пеларгониум, цветарите изпълняват малките му прищевки и Pelargonium Royal успешно е пуснал корени в домовете ни.

Изисквания към условията на отглеждане:

- Сметлина.  Роял pelargoniums обича слънчевите лъчи, но в големите жеги е необходимо да се осигури защита от слънцето (засенчване), защото в противен случай лесно може да се повреди. За разлика от други видове Pelargonium, Роял не се отглежда като градинско цвете през лятото, защото е чувствителен на дъжд и вятър. Ето защо, най-добре е когато напуска стайните помещения  през топлите дни на годината,  да се настани в уютен кът на остъклена тераса, веранда или балкон с много свеж въздух.
- Температурния режим. Това мушкато, не може да устои на голяма топлина. Когато се държи при висока температура се намалява цъфтежът му. За предпочитане е зимата и през нощта, температурата да не надвишава повече от 15 градуса (което не винаги е възможно в хола). При неблагоприятни условия на отглеждане, особено в горещо време, по листата на царското мушкато се появяват вредители (листни въшки, белокрилки и др.).

Отглеждане. Освен основните грижи по отглеждане на цветето, за осигуряване на масов цъфтеж за по-дълго време, трябва да се гарантира подходяща температура, добро осветление и рядко поливане. За формирането на красиви храстчета от мушкатото, трябва да се прищипват върховете на леторастите, преди началото на цъфтежа. За насърчаване на продължителен цъфтеж на pelargoniums благоприятства и торенето на растенията през пролетта и лятото, по времето на активния растеж. Идеално се отразява използването на течен тор за цъфтящи растения, които са с високо съдържание на калий и микроелементи. От март до август благородният пеларгониум се нуждае от повече вода. И разбира се, за да се удължи цъфтежът, храстът от Pelargonium постоянно се почиства от прецъфтелите цветове. Възпроизводството на кралското мушкато Royal става чрез вегетативно размножаване, като се отрязват и вкореняват върховете на леторастите (с дължина 2-3 междувъзлия). Най-доброто време за тази процедура е  края на лятото и ранната есен - август-септември. Краищата на отрязаните апикални калеми на pelargoniums се третират с  въглищен прах, примесен с препарата "Kornevina". Остават се да изсъхнат около два часа и след това се поставят за вкореняване във влажен пясък или в смес от торф и пясък в равни количества. Класическият начин за вегетативно размножаване на мушкатото (с поставяне на резниците във вода) не е подходящ  за pelargoniums Royal (често резниците загниват). Затова и не се толерира прекомерното поливане на възрастните растения (появява се  сиво гниене). Поради тази причина, при вкореняването на резници от pelargoniums Royal, трябва да бъдем внимателни. Вкоренените млади растения се засаждат в саксии с дренажни дупки и дренажен слой, в рохкав обогатен хранителен субстрат.



 














 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kategarbo
Категория: Хоби
Прочетен: 850871
Постинги: 155
Коментари: 94
Гласове: 298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. hobi